Анкети

Кој би бил најверојатен и најсилен ефект од светската криза за Македонија
 
КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570

Што треба да знаете за една Банка, пред да ги орочите Вашите пари

Кои се сопствениците на Банката?
Дали Банката поседува оценка за рејтинг од реномирана и независна агенција?
Како Банката ги инвестира средствата од депозитте на граѓаните?
   ...повеќе...


 

Интервју со д-р Сашо Арсов, Професор на Економскиот факултет Скопје

За светската финансиска криза, причините, последиците, стручната мисла, очекувањата, прелевањето на кризата во Р. Македонија, како и развојот на берзанското тргување кај нас во изминатите години

  ...повеќе...


 

Платен промет со странство - физички лица

Платниот промет во странство може да се реалзира на неколку начина односно постојат неколку финансиски инстутции преку кои што може да се изврши саканиот трансфер на пари. Во основа Банките ја нудат ова услуга во рамките на дирекиците за Платен промет 
Покрај овие начини постојат и други сервиси односно начини за пренос,

  ...повеќе...

Извештај на Дуинг бизнис
Бизнис Вести од Македонија
Сабота, 22 Октомври 2011

Извештајот „Дуинг бизнис“ на Светска банка, особено делот за градежниот сектор во кој е остварен најголем напредок во однос на градежните дозволи беше тема на разговор на денешната работна средба на вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески со претставниците на Градежната комора при Сојузот на стопански комори (ССК).


Повеќе...
 
Јапонската влада одвои дополнителни срества
Бизнис вести од светот
Среда, 24 Декември 2008
Јапонската Влада донесе одлука за доделување на дополнителни 54 милијарди долари за борба против светската финансиска криза.
Повеќе...
 
ЕЦБ: Финансиските пазари покажуваат знакови на “споро и постепено смирување”
Бизнис вести од светот
Среда, 24 Декември 2008
Европската Централна Банка е во подобра ситуација од Главната Централна Банка на Америка,
Повеќе...
 
ИИФ: Светското стопанство со негативен раст во 2009-та
Бизнис вести од светот
Вторник, 23 Декември 2008

Според прогнозата, рецесијата ќе продолжи во некои најголеми стопанства како САД, западна Европа и Јапонија.
Повеќе...
 
Мерките на Обама за спас на економијата се “тешки” 850 милијарди долари за две години
Бизнис вести од светот
Среда, 24 Декември 2008
Новоизбраниот претседател на Америка Барак Обама во петокот ги објави имињата на членовите од својот кабинет
Повеќе...
 
ОЕЦД: Невработеноста во светот ќе порасне
Бизнис вести од светот
Вторник, 23 Декември 2008

Овие предвидувања се базираат и на тврдењата на британски експерти кои проценуваат дека
Повеќе...
 
„Туркиш ерлјанс“ купува 49 проценти од „БХ Ерлајнс“
Бизнис вести од светот
Вторник, 23 Декември 2008

Турската авиокомпанија „Туркиш Ерлајнс“ склучи договор со босанските власти за стекнување на
Повеќе...
 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 
Банер
Банер