КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
СТОПАНСКА БАНКА
Основни податоци за банки
Сабота, 12 Април 2008

Стопанска банка АД Скопје е најголема банка во Република Македонија според вредноста на капиталот и мрежата на филијали.

На почетокот на 2000. година Стопанска Банка АД Скопје беше преземена од Националната Банка на Грција – најголемата банкарска групација во Југоисточна Европа.

Стопанска банка АД Скопје има најголема мрежа на филијали во земјата која ја сочинуваат 25 филијали и 31 експозитурa.
По преземањето од НБГ, Стопанска банка АД Скопје ја зајакна својата конкурентност преку интензивно реструктуирање. Банката воведе софистициран информационен систем и нова организациона структура, го исчисти своето кредитно портфолио, воведе стандардизирани процедури за кредитно одлучување, управување со ризиците и набавките, го намали вишокот вработени и стана водечка компанија во земјата во корпоративното управување. Денес, Стопанска банка АД Скопје е единствена домашна банка која е во состојба да врши он-лајн извршување на сите банкарски операции на целата територија на земјата и да обезбеди брзи и целосни информации во реално време.
Како членка на голема меѓународна групација, Стопанска банка АД Скопје има круцијална улога во зајакнувањето на финансискиот систем на Република Македонија. Таа им нуди на македонските компании и граѓани широка лепеза на најсовремени банкарски услуги само на чекор од нив.

Превземено од сајтот на Стопанска Банка.

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

 СТОПАНСКА БАНКА АД-СКОПЈЕ
11 ОКТОМВРИ, 1000 СКОПЈЕ
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
П.Ф. 582
 тел. +389 (0)2 3295-295
факс
+389 (0)2 3114-503
телекс + 597 02 140

CABLE: STOPBANKA
SWIFT CODE: STOB MK 2X
REUTERS DEALING CODE: SBRM
REUTERS MONITOR PAGE: SBMA


E-mail:
Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
http:// www.stb.com.mk
Контакт центар на Стопанска банка АД Скопје
тел. +389 (0)2 3100109
 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 
Банер
Банер