КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
„Ри Енерџи“ ќе гради ветерници во Радовиш
Петок, 21 Ноември 2008

Австриската фирма „Ри Енерџи“ потпиша спогодба со општина Радовиш за изградба на фарма на ветерници.

Претставникот на фирмата Волфган Шмитнер вели дека на подрачјето на Радовиш има можности да бидат поставени 15 ветерници и оти подрачјето одговора за производство на зелена енергија.

Градоначалникот на општина Радовиш Роберт Велков потенцираше дека по потпишувањето на спогодбата ќе бидат посетени неколку локации за поставување на фармата на ветерници. Од сите локации најпогодна е онаа во близина на рудникот Бучим.

Фирмата „Ри Енерџи“ има искуство во производството на зелена енергија, во Австрија со оваа дејност започнале да се занимаваат пред 25 години и имаат неколку фарми на ветерници.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 
Банер
Банер