КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
Турк Телеком со прелиминарна понуда за Космофон
Петок, 19 Декември 2008

Турската телекомуникациска компанија Турк Телеком соопшти дека поднела прелиминарна понуда за купување на македонскиот мобилен оператор Космофон.

Во соопштението доставено до Берзата во Истанбул се вели дека прелиминарната понуда била дадена завчера, но не се наведуваат други детали.

Турк телеком на 1 декември објави дека ја ангажирал компанијата ЏиПи Морган како консултант во обидот за купување на Космофон, фирма ќерка за грчки ОТЕ, чиј сопственик е Дојче телеком.

Интерес за Космофон искажаа и Телеком Австрија и Телеком Словенија. Според македонските антимонополски закони, Космофон мора да ја смени сопственичката структура по преземањето на ОТЕ од Дојче Телеком, бидејќи со тоа германскиот телекомуникациски гигант, кој е соптвеник на Т-Мобиле, би имал монополска позиција во Македонија.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 
Банер
Банер