КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
Нов драстичен пад на цената на нафтата
Петок, 19 Декември 2008

Цената на нафтата денеска забележа пад поради стравувањата дека светската економија ќе западна во уште поголема рецесија од сегашната.

Лесната сурова нафта за испорака за јануари денеска на Њујоршката стокова берза се намали на 33,44 долари за барел, што е најниска цена од 2 април 2004 година.

Цената на нафтата е намалена за околу 77 проценти во однос на јулскиот рекорд од 147,27 долари за барел.

Европскиот брент, за испорака за февруари, пак се зголеми за 81 цент и достигна цена од 44,17 долари за барел.

Економски аналитичари велат дека цените на нафтата можат да бележат уште поголем пад поради глобалната финансиска криза.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 

Светски берзи

Powered by GLOBAL NET
Банер
Банер