КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
Гошев: Курсот на денарот останува стабилен
Петок, 19 Декември 2008

Девизниот курс на денарот останува стабилен и централната банка доколку е потребно има доволно резерви да интервенира на девизниот пазар, изјави денеска гувернерот на Народната банка Петар Гошев во врска со пишувањата во некои печатени медиуми дека има недостиг на евра во менувачниците поради страв од девалвација на националната валута и оти е зголемен курсот на еврото.

Гошев изјавил дека стратегијата на одржување стабилен девизен курс останува. Централна банка со сите инструменти ќе го брани девизниот курс. Стабилноста на денарот не доаѓа во прашање затоа што НБРМ има на располагање инструменти преку коишто интервенира и дека девизните резерви се во доволен обем и оти во секое време и каков било недостиг на девизни средства во банките ќе биде пополнет со девизи од страна на централната банка.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 
Банер
Банер