КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
„Туркиш ерлјанс“ купува 49 проценти од „БХ Ерлајнс“
Вторник, 23 Декември 2008

Турската авиокомпанија „Туркиш Ерлајнс“ склучи договор со босанските власти за стекнување на 49 проценти од босанската авиокомпанија „БХ Ерлајнс“. Амбициите на „Туркиш Ерлајнс“ се со „БХ Ерлајнс“ да го повтори својот успех, а тоа е удвојување на бројот на патниците.

Во 2007 година со „БХ Ерлајнс“ летале вкупно 70 илјади патници, а профитот на компанијата е околу 12 милиони евра. 

Турската авиокомпанија се ангажира да внесе во „БХ Ерлајнс“ првичен капитал од околу пет милиони евра, а дополнителни пет милиони евра ќе бидат одделени за купување на два авиони Боинг 737.

Со двата авиона АТР - 72, босанската авиокомпанија извршуваше летови до Истанбул и неколку градови во Западна Европа.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 

Светски берзи

Powered by GLOBAL NET
Банер
Банер