КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
ОЕЦД: Невработеноста во светот ќе порасне
Вторник, 23 Декември 2008

Според Ангел Гуриа, раководителот на ОЕЦД, се предвидува невработеноста во светот да се зголеми и да опфати 25 милиони луѓе.

Овие предвидувања се базираат и на тврдењата на британски експерти кои проценуваат дека невработеноста само во Британија ќе се зголеми за уште еден милион луѓе до крајот на следните 12 месеци и да достигне три милиони на крајот од следната година.

Гуриа смета дека на „брутален начин“ ќе биде погоден градежниот сектор, секаде по Европа.

Според ваквите прогнози, Шпанија и Ирска ќе бидат повеќе погодени од другите во ЕУ. Ангел Гуриа бара од богатите европски економии да потрошат повеќе пари за стимулативни мерки за домашните економии, сугерирајќи дополнителни решенија на владите за заживување на стопанствата, како што се фискалните стимуланси и намалувањето на каматите.

ОЕЦД остро им замерува на регулаторните комисии и на супервизиите во европските земји и во големите банки, нарекувајќи го како „скандалозно“ нивното нереагирање на пропустите во банкарското и финансиското работење што доведе до сегашната глобална криза.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 

Светски берзи

Powered by GLOBAL NET
Банер
Банер