КУРСНА ЛИСТА- НБРМ
29 Декември 2008 -ПОНЕДЕЛНИК
Вал. Куп. Сред. Прод.
EUR

61.1058

61.412961.7200
CHF 40.456740.660040.8633
GBP 63.924964.246264.5674
USD 43.420643.638843.8570
Јапонската влада одвои дополнителни срества
Среда, 24 Декември 2008

Јапонската Влада донесе одлука за доделување на дополнителни 54 милијарди долари за борба против светската финансиска криза.

Овие средства се наменети за кредитирање на малите бизниси и пружање помош на отпуштените работници.

Освен тоа јапонските власти планираат да ги намалат даноците за сопствениците на станбен простор.

За целосно реализирање на план за излез од економската криза Јапонија има потреба од над сто милијарди долари, а минатата недела властите ја зголемија вредноста на планот за спас на економијата на 255 милијарди долари.

Централната банка на Јапонија на 19 декември ја намали основната каматна стапка до 0,10 проценти во настојувањето да ја стабилизира економијата во земјата.

Владата соопшти дека темпото на економскиот раст на Јапонија може да падне до нулата и оваа тенденција веројатно нема да се промени до 2010 година.


 
Регионални индекси 26.12.2008
 
MBI10

2.062,87 

-1,03

MBID

2.193,08 

+0,19
Crobex

1.758,57

0,00
Sasx-10

1.204,10 

+1,07
Birs

1.000,22

+0,63
Nex20

8.828,64 

+0,84 

Moste

390,32 

+0,21
Belex15

538,42

+2,04
SBI20

3.566,12

0,00
 

Светски берзи

Powered by GLOBAL NET
Банер
Банер